1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Banner-klein

4 appartementen Diverse mogelijkheden

Alle appartementen beschikken over:

  • Gezellige ingerichte living met zit en eet deel.
  • Eigen keuken
  • Eigen badkamer met douche en toilet
  • Kleuren tv
  • Internet aansluiting
  • Magnetron
  • Koelkast
  • Twee pits kookplaat

Lees de volledige informatie
op onze appartementenpagina.

Selecteer één van de vier
appartementen in het hoofdmenu.

veenpark

De veengeschiedenis van Drenthe

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. 

Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er in het seizoen elke dag aan het werk.  Regen?

Met een paraplu loop je naar elk gebouw, er is binnen veel te zien.

Het Veenpark biedt geweldig veel om te zien, te doen, te ontdekken en te leren. In het grootste museum van Nederland kunt u weids genieten maar zijn de afstanden klein door het nostalgische vervoer.

Ontdek het Veenpark per stoomtrein, of maak gebruik van het turfschip. Bezoek het Aole Compas , een dorp van plaggenhutten op verend veen en Bargermond, een dorp in het veen. ontstaan langs de kanalen. Met kerk, kroeg en school en dorpsleven tot 1966.

Varen over de Turfroute
Vanaf ongeveer 1600 werd de productie van turf, vanuit de stad Groningen, systematisch aangepakt. Het Drentse deel rond Emmen kwam het laatst "aan snee" en daarom is hier nog heel veel bewaard gebleven. Het immense moerasgebied dat zich over delen van Nederland en Duitsland uitstrekte werd ontwaterd en het bruine goud; de turf, werd met de blote handen gewonnen. Om vervolgens als brandstof in de kachels en de ovens van bedrijven te verdwijnen. Een systeem van kanalen en zijkanalen zorgde voor de afvoer van het water, maar ook voor de afvoer van de turf per schip. De kanalen zijn met de hand gegraven door mannen die in het Drents "wiekgravers" worden genoemd. We varen met u deze turfroute, die inmiddels in ere is hersteld. U krijgt een goede indruk van het kanalensysteem en de immense hoeveelheid handwerk die hiervoor door stoere mannen moest worden verzet. Het systeem van kanalen ("wieken") heeft Drenthe gemaakt. Langs de kanalen ontstonden dorpen en er werden bruggen en sluizen gebouwd.. Onderweg passeren we meerdere keren een sluis of brug en krijgt u de smeuïge verhalen van de wiekgravers te horen van onze schipper.

"Smokkel'n op fietse"
De turfroute die we varen loopt evenwijdig aan de grens met Duitsland. Van oudsher dus een gebied waar het smokkelen van producten als jenever, boter en koffie voor menigeen een extra bron van inkomsten vormde. Als onze boot afmeert staan de fietsen voor u klaar. U fietst en smokkelt uw waar over de grens, terug naar het Veenpark. Door een gebied dat lang een ondoordringbaar moeras was, waar velen verdwenen.

In overleg kan de route ook in omgekeerde volgorde worden aangeboden. Het is ook mogelijk om alleen te "varen" en zelf het vervolg te regelen, of u  door uw touringcarchauffeur op te laten pikken.

Meer informatie vindt u op de website van het Veenpark: www.veenpark.nl